· 

Arganolie en Vitamine E

Arganolie en Vitamine E

Arganolie zit boordevol tocoferolen of Vitamine E. Tocoferolen zijn natuurlijke antioxidanten, een term waaronder vier vormen van tocoferolen zijn gegroepeerd:

 

- alfa-tocoferolen;

- beta-tocoferolen;

- gamma-tocoferolen;

- delta-tocoferolen.

 

Ze komen voornamelijk voor in plantaardige oliën. Vitamine E is een essentieel micro-element in de voeding van mens en dier. Het is de belangrijkste antioxidant van het lichaam in het bloed.

Arganolie zorgt voor een aanzienlijke vitamine E-voorziening, met een hoog gehalte aan gamma-tocoferol (85%). Het alfa-tocoferolgehalte is slechts 7% en bèta- en delta-tocoferolen zijn laag. Als alfa-tocoferol, de bekendste van allemaal, de grootste biologische (vitamine) activiteit heeft, heeft gamma-tocoferol, dat zeer zeldzaam is, de hoogste antioxiderende werking, vandaar het vermogen van arganolie om de huid te beschermen tegen vrije radicalen en schade.

 

Waar wordt vitamine E voor gebruikt?

 

Als het lichaam van nature vrije radicalen aanmaakt, stoffen die schadelijk zijn voor het lichaam vanwege hun sterke oxiderende kracht, voorziet de natuur ons van de elementen die nodig zijn om de effecten van veroudering te bestrijden, of liever gezegd te vertragen. Het vermogen om het degeneratieve proces te stoppen wordt gegenereerd door de werking van vrije radicalen. Deze bondgenoten vinden we terug in voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten, zoals bijvoorbeeld aardbeien, druiven, appels, artisjokken of kool.

 

Vrije radicalen zijn onstabiele moleculen die, als ze niet geneutraliseerd worden door antioxidanten (vitamine, enzymen, mineralen) , onomkeerbare schade toebrengen aan de belangrijkste bestanddelen van de lichaamscellen (lipidemembranen, eiwitten en DNA), die op hun beurt worden omgezet in vrije radicalen. Het verouderingsproces wordt daardoor versneld: overtollige vrije radicalen ontstaan door veroudering, de effecten van omgevingsfactoren, tabak, een onevenwichtige voeding, stress, infecties en ontstekingen. Ze kunnen dus de oorzaak zijn van vele pathologieën, waaronder kankers.

 

Krachtige anti-vrije radicalen, vitamine E speelt een essentiële rol bij de bescherming van het membraan van de cellen van het organisme. Het heeft de mogelijkheid om vrije radicalen op te vangen, te neutraliseren en hun overlast te verminderen. Het resultaat is dat het de effecten van veroudering vermindert.Een evenwichtige en kwalitatief hoogwaardige voeding en voedingssupplementen die rijk zijn aan antioxidanten zijn de oplossingen voor het verkrijgen van vitamine E waardoor deze effecten effectief kunnen worden bestreden.

 

Waarin vind je vitamine E ?

 

Vitamine E komt voornamelijk voor in plantaardige oliën en oliehoudende zaden. Het wordt in grote hoeveelheden aangetroffen in noten, groene groenten, honing, boter en tarwekiemolie, maïs, maar ook in palm-, maïs- en sojaolie. Het is ook aanwezig in andere voedingsmiddelen zoals granen, amandelen, vette vis, maar in veel lagere hoeveelheden. Een uitgebalanceerd dieet zou meer dan voldoende moeten zijn om de dagelijkse inname van het lichaam te verzekeren

In onderstaande tabel is het vitamine E-gehalte van verschillende producten weergegeven.

 

Per 100                           Gram Mg

 

Arganolie                         70,2

Arachide Olie                  13

Olijfolie                            7,1

Palmolie                           25,6

Tonijn                               6,3

Room                                3,5

Spinazie                            2

Boter                                  1,5

Tomaat en kool               1

Volkorenmeel                  1

 

 

Vitamine E en de huid

 

Vitamine E is een ongeëvenaarde anti-aging vitamine en beschermt dankzij zijn sterke antioxiderende kracht de celmembranen en vertraagt huidveroudering. De vitamine is een actief bestanddeel van celregeneratie en voorkomt en behandelt huidproblemen en haarirritatie. Door zijn aanwezigheid kunnen namelijk alle membraanlipiden worden bewaard, die zijn gevormd uit meervoudig onverzadigde vetzuren, die zeer gevoelig zijn voor oxidatie. Vitamine E heeft ook de eigenschap om het vermogen van de huid om water vast te houden, wat resulteert in een verbetering van het uiterlijk van de huid en een vermindering van rimpels naarmate de toepassingen vorderen. De hydraterende eigenschappen van vitamine E zijn dan ook de oorzaak van de anti-rimpel eigenschappen en dankzij zijn rol als schild heeft vitamine E het vermogen om de huid te beschermen tegen zonnestraling. Het verbetert daarom de tolerantie van de huid voor de zon door UV-stralen tegen te gaan voordat ze de cellen beschadigen. Vitamine E, dat onmiddellijk na blootstelling aan de zon wordt gegeven, kalmeert, versnelt de genezing van zonnebrand, vermindert de mate van roodheid en voorkomt vervellen van de opperhuid.

 

ArGand arganolie kopen? Bestel nu via onze webshop 

 

Met de code ARGAND2021 ontvang je onmiddellijk 21% korting


Reactie schrijven

Commentaren: 0

ArGand, 9000 Gent - BTW: BE0649545454 - info@argand.be