· 

Hoe wordt arganolie gemaakt?

Argan Olie extractie

 

Sinds het begin der tijden wordt arganolie op ambachtelijke wijze gemaakt volgens een knowhow die van moeder op dochter wordt overgedragen. De olie, die steeds meer succes geniet, wordt nu het vaakst gewonnen in coöperaties, op een semi-mechanische manier, volgens sanitaire kwaliteitsnormen en strikte voorschriften. Technologische verbeteringen zorgen niet alleen voor de naleving van hygiënische normen, maar ook voor een betere conservering van de olie.

 

Handmatige extractie

 

Handgemaakte arganolie wordt "beldia-olie" genoemd. Handmatige extractie van arganolie is een vaardigheid die alleen Berberse vrouwen onder de knie hebben. Langzaamaan gaat dit werk geleidelijk verloren ten gunste van semi-mechanische extractie. De nadelen van handmatige extractie zijn het feit dat de kwaliteit en de hygiëne niet voldoen aan de huidige normen voor marketing, evenals een minimale opbrengst. De arganamandel bevat 50 tot 55% olie, maar handmatige extractie levert gemiddeld maar 30% op. 20 tot 25% gaat dus verloren in het meel (het residu van de extractie). Bovendien vereist de extractie van een enkele liter olie ongeveer tien uur werk en 100 kg fruit. Naast de opbrengst kunnen hygiënische problemen gepaard gaan met de artisanale extractie van arganolie, omdat tijdens het mengen kleine hoeveelheden water zijn toegevoegd. Drinkwater is echter schaars op het platteland, wat niet zonder gevolgen is voor de kwaliteit van de olie, vooral omdat water een element is dat zeer snel oxideert, en dus een zeer korte houdbaarheid heeft.

 

Verpulveren

 

Nadat de vruchten zijn geoogst en gedroogd, wordt het vruchtvlees van de noot gescheiden: de vrucht wordt met een rol lichtjes platgedrukt, waarna de noot wordt losgemaakt door het vruchtvlees met twee stenen grof te vermalen. De twee elementen worden gescheiden en in twee verschillende manden geplaatst naarmate het werk vordert.

 

Verbrijzelen

 

Het verbrijzelen van noten is een nauwgezette operatie die vaardigheid en knowhow vereist. De moer wordt gebroken met behulp van twee stenen: een platte die dient als steun (zoals een slijpsteen) en een andere, langwerpige, die als een hamer fungeert. De moer wordt tussen twee vingers vastgehouden. De amandel mag in geen geval worden bekrast of aangeraakt, anders kan hij oxideren. Opvallend is dat de noot van de arganvrucht zestien keer sterker is dan die van de hazelnoot!

 

Roosteren

 

Het roosteren van de amandelen gebeurt in terracotta borden op houtskool. Deze bewerking geeft de olie de unieke en karakteristieke hazelnootachtige geur en zijn amberkleur. Het doel is om het water in de amandelen te verdampen, maar deze actie vernietigt saponinen en andere niet-lipide stoffen.

 

Maalproces

 

De geroosterde amandelen worden gemalen met een handmolen, meestal gemaakt van steen, om een pasta te verkrijgen.

De molen bestaat uit twee boven elkaar geplaatste cilindrische stenen; de onderste steen, groter dan de bovenste, heeft een schenktuit waaruit het deeg in een terracotta bakje stroomt, zodat het klaar is om te kneden. kleine hoeveelheden lauw water worden druppelsgewijs toegevoegd terwijl het fijnwrijven vordert. Deze handeling vereist grote zorg, aangezien te veel water de kwaliteit van de olie aantast. Geleidelijk aan worden steeds grotere korrels gevormd die uiteindelijk een compacte massa vormen: de cake. De olie wordt vervolgens gescheiden van de pasta. Het mengen duurt ongeveer drie uur

 

Bezinken

 

De olie wordt in flessen gegoten en gedurende twee weken in de schaduw bewaard, zodat het residu goed naar de bodem zakt.

  

Semi-mechanische extractie 

 

De introductie van mechanisatie bij de productie van arganolie is een grote stap voorwaarts. Het eerste mechanische extractieproces werd gepatenteerd in 1985. Het apparaat, waarvan het mechanisme is geïnspireerd door traditionele knowhow, maakte het mogelijk om de oliewinningstechniek te verbeteren om beter te beantwoorden aan internationale normen.

 

Semi-mechanische extractie zorgt nu voor de productie van kwaliteitsolie en de microbiologische transparantie die essentieel is voor gebruik in cosmetica. Semi-mechanische extractie omvat ook verschillende stappen. Een van de meest bewerkelijke is het verpulveren van gedroogd fruit. Dit proces werd gemechaniseerd om te worden uitgevoerd met behulp van een "pulpschraper". Hoewel er geen innovatie kon worden gemaakt in de vergruizingsoperatie, is de methode van roosteren daarentegen veranderd. Gasbranders hebben het handmatig roosteren vervangen, een verbetering die een zekere homogeniteit in de kleur van de amandelen mogelijk maakt.

 

Ten slotte is er het mechanisch uitgevoerde persen, een stap die de grootste vooruitgang in het olieproductieproces vertegenwoordigt. Het traditionele malen en mengen is namelijk vervangen door het gebruik van een semi-mechanische koude pers, waarvan de temperatuur tijdens extractie niet hoger is dan 60 ° C. De pers bestaat uit een werkkamer, zelf bestaande uit een schroef en een verwarmde zeef om de korrels uit te zetten en de extractie van de olie mogelijk te maken op het moment van vergruizen. Het residu van de extractie, de cake, heeft de vorm van fijne strengen en geen kiezelstenen zoals bij handmatige extractie.De resulterende olie wordt vervolgens opgeslagen in roestvrijstalen vaten voor decantatie. Het filteren, de laatste bewerking na de bezinkingsperiode, wordt uitgevoerd door een speciaal hiervoor ontworpen machine met behulp van gesteriliseerde filters.

 

Semi-mechanische extractie heeft het mogelijk gemaakt om de toevoeging van water dat nodig is voor artisanale extractie te verwijderen; de bron van mogelijke bacteriële besmetting is daarmee geëlimineerd. De conservering van de olie is er alleen maar op verbeterd, en de productie verloopt veel regelmatiger. De olie verkregen met semi-mechanische persen kan nu net zo lang worden bewaard als andere eetbare oliën. De verkregen arganolie heeft een reproduceerbare en stabiele chemische samenstelling in de loop van de tijd en de olieopbrengst wordt hierdoor met 25% verhoogd.

 

Enkele cijfers 

 

1 hectare arganboomgaard levert 800 kg fruit op. 

800 kg fruit levert 40 kg  amandelen op 

40 kg amandelen leveren 18 liter arganolie op. 

Mechanisch proces: 1 uur extractie is voldoende om 3 liter te verkrijgen 

 

Handmatig: 10 tot 12 uur arbeid zijn noodzakelijk om 1 liter arganolie te verkrijgen

 

ArGand arganolie kopen? Bestel nu via onze webshop 

Met de code ARGAND2021 ontvang je onmiddellijk 21% korting


Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Saskia (maandag, 17 mei 2021 21:43)

    Super mooi artikel


ArGand, 9000 Gent - BTW: BE0649545454 - info@argand.be